Individuele trajectbegeleiding en loopbaancoaching

De Ploech biedt individuele trajectbegeleiding en loopbaancoaching aan nieuwe Nederlanders voor:

  • het (her)ontdekken en formuleren van de eigen kwaliteiten
  • het onderzoeken en vinden van (nieuwe) mogelijkheden voor werk, vrijwilligerswerk, stage en/of opleiding
  • een goede voorbereiding op de situatie op de werkvloer
  • nazorg als de werkplek, stage of opleiding eenmaal is gevonden

Aandacht voor taalniveau en leermogelijkheden

In de trajectbegeleiding/loopbaancoaching voor statushouders en migranten ofwel nieuwe Nederlanders staat participatie in de samenleving en/of op de arbeidsmarkt centraal. Door de individuele begeleiding krijgt de nieuwe Nederlander zicht op zijn/haar eigen kwaliteiten en mogelijkheden voor opleiding en/of werk. Dat is een boeiende zoektocht: wie ben ik, wat past bij mij en wat kan ik met mijn talenten op de Nederlandse arbeidsmarkt doen? Soms kan er direct naar het doel toegewerkt worden, soms zijn er tussenstappen nodig.

De Ploech werkt vanuit de eigen verantwoordelijkheid van de nieuwe Nederlander en helpt hem/haar om zich bewust te worden van de eigen kracht. Daarbij geef ik aandacht aan de beheersing van het Nederlands en verbetering daarvan.

Naast oriëntatie op de arbeidsmarkt leert de nieuwe Nederlander zichzelf goed te presenteren bij het solliciteren. Vaak legt De Ploech de eerste contacten met potentiële werkgevers of stage-aanbieders. Als de betrokkene werk of stage heeft gevonden, biedt De Ploech begeleiding tijdens de eerste periode. Veel aandacht gaat uit naar communicatie op de werkvloer en samenwerking met collega’s en leidinggevende.

Veelal is de nieuwe Nederlander afhankelijk van een uitkering van de gemeente, ook daar besteed ik aandacht aan: wat zijn de regels en wetten die bij de uitkering horen? Ook als een nieuwe Nederlander een doorstart wil maken naar ander werk dat beter bij zijn/haar talenten past, help ik met zoeken, solliciteren en contacten leggen.

Ik werk al jaren met nieuwe Nederlanders en weet welke problemen zich in het werk kunnen voordoen. De belangrijkste zijn:

  • vanwege een beperkte beheersing van de Nederlandse taal ontstaan er gemakkelijk misverstanden bij de statushouder, de werkgever of de stagebieder
  • de statushouder heeft nog onvoldoende kennis van de (ongeschreven) regels en gewoonten
  • de statushouder heeft beperkt inzicht in de keuzemogelijkheden voor opleiding en werk